Cirq Skip

Upcycling volkscultuur
since 1999.

Zwalm Affiche A3

Zwalmgames 2012 & 2016

Een heroïsche, olympische dag vol sportieve strijd tussen de dorpen van Zwalm.

De kiem van de Zwalmgames vinden we terug in de jaren '70 toen het spel zonder grenzen tussen de 12 dorpen van Zwalm de strijd deed losbarsten, maar ook het feest.

Sinds 2012 hebben de Zwalmgames als missie zowel de inwoners van de verschillende dorpen als de dorpen onderling elkaar beter te doen leren kennen. Dat doen de Zwalmgames met olympische strijd, creativiteit, plezier, pot & pint en verbondenheid. Die dag, om de vier jaar, in een olympisch jaar, nemen de dorpen van Zwalm het in allerlei opdrachten en uitdagingen tegen elkaar op. De opdrachten bestaan uit een mix van verschillende proeven waar sportiviteit, kracht, inzicht, handigheid, intelligentie en kennis aan bod. komen. Een gezonde mix van interessante proeven en ludieke opdrachten met een knipoog naar de oude volksspelen. Wie van bij het begin van de Spelen, ’s morgens, al naar het strijdtoneel afzakt, is ook getuige van de spectaculaire openingsceremonie.

Aan de samenstelling van de dorpsteams gaat een gemeenschapsvormend traject vooraf, gecoördineerd door de gemeente. Elk dorp zoekt trekkers en duwers en dient daarbij rekening te houden met tal van criteria. Zo trachten we kliekjes van reeds bevriende buren te vermijden, maar zoeken we bewust de diversiteit in elk dorp op. De dorpsteams zorgen tenslotte ook voor een groot stuk voor eigen supporters en kunnen met ludieke acties en evenementjes de Zwalmgames mee promoten bij pers en publiek.

Geen Zwalmgames zonder supporters. De bewoners van alle dorpen worden opgeroepen om op de dag van de strijd te komen supporteren om hun dorp naar de overwinning te schreeuwen. Voor de editie van 2016 werd ook een strijdlied opgenomen:

Zowel in 2012 als in 2016 toonde het team van Roborst zich de terechte winnaar.

Wil je alles nog eens beleven, neem dan eens een kijkje op de Facebookpagina van de Zwalmgames.